DIENSTEN BEMIDDELAAR ZUIDZORG EXTRA

Mijn naam is Annette Pompe, Ik ben werkzaam als Diensten-bemiddelaar voor ZuidZorg Extra voor de gemeente Oirschot, Best, Son & Breugel, Nuenen, Helmond, Geldrop en Eindhoven Noord.

We zullen als Diensten bemiddelaars ZuidZorg Extra insteken op ouderen. Het doel is zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen met alle aanpassingen, projecten en ondersteuningen die mogelijk zijn. En vooral verbinden met andere mensen is iets wat erg speelt onder de ouderen. Als je ziet hoe weinig veel ouderen onder ons om handen hebben, zeer zeker als bijna iedereen uit je omgeving is weggevallen. Hoe fijn is het niet om dagelijks, wekelijks of twee wekelijks met een groepje bij elkaar te komen en samen te lachen, verhalen op te halen van vroeger. Gewoon een leuk iets om naar uit te kijken, wat je leven weer inhoud geeft.

We brengen diensten onder de aandacht, bemiddelen daarin, ondersteunen in buurt projecten die nu overal opgezet gaan worden (denk aan eetpunten, breiclubjes, uitstapjes met de boodschappen-plus bus, andere uitstapjes, huiskamerprojecten e.d.).

OOK VRIJWILLIGER
Zelf ben ik vrijwilliger voor Vrienden van de Thuiszorg ( ook onderdeel van ZZX), 1x per 14 dagen organiseer ik samen met een vriendin een kookmiddag voor 8 ouderen in een sociaal isolement. Als je ziet hoeveel levensvreugde en nieuwe sociale contacten dit geeft is het meer dan de moeite waard om het leven met een voldoende te belonen. Gezamenlijk herinneringen ophalen en je verhaal kwijt kunnen aan elkaar doet wonderen. Zo lopen er projecten, zoals kook workshops, Granny's Finest (handwerkclubs voor senioren, gebreide producten worden verkocht en met opbrengsten worden activiteiten voor Granny's georganiseerd)), Mannen van Metaal ( demonteren van huishoudelijk en ijzeren materialen) opbrengsten verzameld ijzer komen direct ten goede aan de mannen van metaal voor bijvoorbeeld een uitstapje, Klussendienst Vrienden van de Thuiszorg, Zondags Wel ( gezamenlijk 1x per week bij elkaar komen met dementerenden en hun partner of mantelzorger om samen ervaringen uit te wisselen).
KORTINGEN
Je kunt als je lid bent van ZuidZorg Extra genieten van vele kortingen, maar ook gebruik maken van de geboden diensten. Zoals onze maaltijden van ZuidZorg Extra, voor een klein bedrag kunt u een proefpakket bestellen. Of denk eens aan een tuinman die voor een redelijk bedrag de tuin in orde komt maken. Wat denkt u van de korting op uw zorgverzekering? Loopt op tot wel meer dan 100 euro op jaar basis.
UITSTAPJES
Ook zijn er diverse uitstapjes zoals het rijden van de Kempenroute inclusief zeer uitgebreide lunch, dagje Den Bosch waar je bij de Groot chocoladebollen gaat eten en naar de sint Jan, bezoek Streekmuseum in Eersel, Boerenbond museum Gemert, bezoek Geitenboerke in Zand Oerle inclusief rondleiding en lunch, allen bezoeken waarmee wij de cliënten kunnen verblijden. Voor maximaal 17.50 euro samen in een busje weg met 6 personen, chauffeur en vrijwilliger. Geweldig initiatief toch?

WILT U MEER WETEN?

Voor vragen? Ik ben te bereiken op nummer 06-46704045 of kom graag een keer bij u langs.

VRIENDEN VAN DE THUISZORG

Vrienden van de Thuiszorg biedt directe hulp aan mensen in moeilijke situaties. Er werken vijftig vaste vrijwilligers. Voorzitter Hubert Cornelis is er één van. Wat doen de Vrienden allemaal? Hubert: "We organiseren uitjes zoals lunchconcerten, sportieve activiteiten, de kookclub, inloopmiddagen. Ook hebben we een klussendienst en een noodfonds. De Vrienden geven nooit geld, maar leveren gratis producten en diensten die iemand een stapje verder helpen. Laatst hebben we met een grote bus de Lichtjesroute in Eindhoven gereden. Zo'n uitje maken onze gasten niet zo vaak meer mee. Dat is heel bijzonder".

U staat er niet alleen voor

Vrienden van de Thuiszorg is niet de enige organisatie die zich belangeloos inzet voor mensen die het moeilijk hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld ook Lumens in de buurt, de Zonnebloem en het Rode Kruis. Hubert: ‘Wellicht helpt de inzet van vrijwilligers u om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Met een kleine beetje hulp is vaak veel mogelijk. Vrijwilligers vervangen de professionele hulp niet, maar werken met hen samen. Vrienden van de Thuiszorg werkt bijvoorbeeld ook actief samen met ledenorganisatie ZuidZorg Extra. Samen bereiken we meer dan alleen. Op die manier proberen we met z’n allen de voorzieningen in onze regio op peil te houden, ondanks de bezuinigingen vanuit Den Haag. Niemand mag zich alleen voelen.’

Hoe werkt het?

De meeste vrijwilligers-organisaties kunt u rechtstreeks benaderen. Alleen het contact met de Vrienden van de Thuiszorg verloopt via de verpleegkundigen en verzorgenden van uw thuiszorgorganisatie. Hubert: ‘De thuiszorg kan u heel goed adviseren welke organisatie en activiteiten het beste bij u passen. Voor de Vrienden is het belangrijk dat thuiszorgmedewerkers dicht bij de mensen staan. Zij kennen de situatie en zien het als de nood aan de man is.’

Enkele vrijwilligers-organisaties uit de regio:

Vrienden van de Thuiszorg biedt directe hulp aan mensen in moeilijke situaties. Met leuke activiteiten, uitjes, een klussendienst en een noodfonds. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw verpleegkundige of verzorgende. 

De Vrijwillige Thuis Zorg van Lumens in de buurt, zet zich in voor mensen met een chronische ziekte, dementie of een lichamelijke beperking. Door er gewoon te zijn, te helpen bij dagelijkse dingen en samen een kop koffie te drinken. De inzet van vrijwilligers is prettig voor ouderen en cliënten zelf, maar ook voor mantelzorgers is hun inzet heel waardevol.
De Zonnebloem (zonder elkaar is iedereen alleen). Mee blijven doen, is hun belangrijkste boodschap. Bezoek van een van hun vrijwilligers en meedoen aan hun activiteiten is kosteloos als u lichamelijk beperkt bent door ziekte of een fysieke handicap.
Het Rode Kruis - afdeling Eindhoven! Ze organiseren dagjes uit, gaan bij mensen op bezoek en hebben een telefooncirkel. Als u zich aansluit bij de telefooncirkel wordt u iedere dag even door iemand gebeld.

Kop koffie

Heeft u vragen over de zorg voor uzelf of uw naasten? U bent van harte welkom voor een kop koffie en een praatje.